Matti Hautamäki – from the hill to the rails

Matti Hautamäki on Oulussa syntynyt entinen mäkihyppääjä. Hän edusti Puijon hiihtoseuraa ja hän onkin asunut Kuopiossa jo pitkään. Matti Hautamäki on siirtynyt mäkihyppyuransa jälkeen veturinkuljettajaksi. Jos kilometrit raiteilla sujuvat yhtä hyvin kuin hänen mäkihyppyuransa, ei ole huolta rahdin taikka matkustajien myöhästymisestä. Hautamäen urheilu-ura puhuu puolestaan; hän on moninkertainen olympiamitalisti ja maailmanmestari, joten voimme odottaa Matilta tarkkaa ja tunnollista työskentelyä myös yhdessä Suomen vaativimmista kuljetusalan töistä. Näinköhän Hautamäki pitää mitaleitaan ohjaamossa mukana?

Hautamäki lopetti uransa 2012. Hänen viimeiseksi kilpailuhypyikseen jäivät Rukan SM-kisoissa hypätyt 131,5 ja 125 metriset hypyt joilla Hautamäki sijoittui kuudenneksi. Hän sanoo, ettei ole käynyt hyppytornissa noiden hyppyjen jälkeen. Hän ei myöskään ole suunnittelemassa minkäänlaista paluuta mäkihyppyyn, vaan aikoo keskittyä uuteen uraansa veturinkuljettajana. Ilmeisesti Hautamäki on tyytyväinen elämäänsä ilman kilpailua ja ainaista matkustelua kisojen perässä. Vaikka työ veturinkuljettajana onkin erittäin vaativaa, myös urheilijan ura voi olla erittäin stressaavaa ja vaarallistakin.

Menestyneimpiä mäkihyppääjiä Suomessa

Matti Hautamäellä on vaikuttava ura hyppääjänä. Hän on ollut mäkihypyn maailmancupissa kolmas kahdesti kausina 2001 – 2002 ja 2004 – 2005. Hän on voittanut 16 maailmancupin osakilpailua. Salt Laken Cityn talviolympialaisissa vuonna 2002 hän sijoittui joukkuemäessä hopealle ja suurmäessä pronssille. Val de Fiemmen MM-hiihtojen joukkuemäestä hänellä on maailmanmestaruus vuodelta 2003. Samoissa kisoissa hän myös tuli suurmäessä toiseksi. Torinon olympialaisista hänellä on hopeasija sekä normaalimäessä että joukkuekilpailussa. Hänellä on ollut hallussaan mäkihypyn Suomen ennätys, 235,5 metriä, vuoteen 2011 asti.Vaihteleva taso

Hautamäestä on sanottu, että hän on parhaimmillaan maailman paras mäkihyppääjä. Hänen mitalikokoelmansa on tästä todiste. Hautamäki on toisaalta myös hyppääjä, jota kutsutaan mielialahyppääjäksi. Yhtä varmasti kun hän on maailman paras, voi hän olla myös maailman huonoin. Penkin alle menneen kisan jälkeen Hautamäki ei ole korulauseita laukonut; lyhyt kommentti ”ihan perseestä” on riittänyt kertomaan tunteet. Hautamäki ei toki ole yksin tyylinsä kanssa; suomalaiset hyppääjät ovat olleet tuuliviirejä kautta aikojen ja sanoja ei välttämättä ole säästelty.

Puijon poikia

Matti Hautamäen veli Jussi Hautamäki on myös mäkihyppääjä. He syntyivät Oulussa, jossa ei harjoittelumahdollisuuksia ollut tarpeeksi. Jussi Hautamäki muutti 16-vuotiaana Kuopioon ja pikkuveli Matti seurasi perässä kahta vuotta myöhemmin. Vanhemmat jäivät Ouluun. Kuopiossa Matti Hautamäki liittyi Puijon hiihtoseuraan jota edustikin uransa loppuun asti. Hän on yksi seuran menestyneimpiä urheilijoita, joka on saavutus jo itsessään näin tasokkaassa seurassa. Hautamäki on jäänyt asumaan Kuopioon vaimonsa kanssa ja sieltä häntä tuskin pois saa.